Andreas Chrysopoulos
#0

Ακόμη και οι πιο πεπειραμένοι κηπουροί μπορούν να κάνουν λάθη.
Εμείς, εδώ θα δούμε μερικές από τις κοινές παγίδες κηπουρικής και με πιο τρόπο μπορούμε να τις αποφύγουμε: 

Παγίδα: Να φυτέψουμε κοντά σε έναν τοίχο.
Εδώ τα φυτά μας θα έχουν πρόβλημα ανάπτυξης και θα προσβληθούν από ασθένειες και μύκητες.
Ο λόγος είναι απλός, κοντά στον τοίχο δεν γίνεται καλή κυκλοφορία του αέρα.

Λύση: Φυτέψετε τα φυτά σας τουλάχιστον μισό μέτρο μακριά από τους τοίχους.

Παγίδα: Η φύτευση σε ευθείες ή κυρτές γραμμές, δεν είναι ακριβός λάθος, αλλά συμβαίνει πολύ συχνά στην κηπουρική, για οποιοδήποτε λόγο μερικά από τα φυτά μας μπορεί να μην αναπτυχθούν τόσο καλά η ακόμα και να ξεραθούν σε σχέση με τα άλλα τις γραμμής που θα έχουν μια καλή υγιή ανάπτυξη.
Το θέαμα θα είναι απογοητευτικό, θα κινδυνεύσει να καταστραφεί όλο το σχέδιο φύτευσης. 
Το να βρούμε και να τα αντικαταστήσουμε με νέα φυτά στο ίδιο μέγεθος με τα υγιή δικά μας φυτά είναι μάλλον δύσκολο μέχρι αδύνατον.

Λύση: Εάν προγραμματίζετε να φυτέψετε πέντε φυτά σε μια γραμμή, αγοράστε καλύτερα έξι ή επτά συγχρόνως, και φυτέψτε αυτά που θα περισσέψουν (συμπληρώματα) κάπου αλλού στον κήπο σας.
Έτσι, εάν κάτι πάει στραβά με κάποιο φυτό της γραμμής, μπορείτε εύκολα να το αντικαταστήσετε με ένα από συμπληρώματα το οποίο λογικά θα έχει το ίδιο μέγεθος με τα υπόλοιπα της γραμμής.

Παγίδα: Η φύτευση σε έδαφος με κλίση μπορεί να είναι πρόβλημα επειδή το νερό τείνει να τρέχει γρήγορα με αποτέλεσμα να μην μπορεί να εισχωρήσει στο χώμα και τα φυτά μας να μένουν ουσιαστικά απότιστα.
Στις απότομες κλίσεις μπορεί να δημιουργηθεί επίσης διάβρωση στο έδαφος

Λύση: Ανεξάρτητα από αυτό που θα φυτέψετε, δημιουργήστε ένα επίπεδο στο σημείο φύτευσης αυξάνοντας τη χαμηλή πλευρά της κλίσης με το χώμα έτσι ώστε τα φυτά μας να φυτεύονται και να μεγαλώνουν πραγματικά σε μια επιφάνεια επιπέδων.
Εάν αναγκάζεστε να φυτέψετε σε μια απότομη κλίση, καλύτερα είναι να δημιουργήσετε πεζούλια φύτευσης. Τέτοια παρατηρούμαι σε αρκετά νησιά μας.
Αυτό απαιτεί πολύ σκάψιμο και τακτική συντήρηση των τοίχων, το οποίο σημαίνει πολλή εργασία.

Παγίδα: Μια όχι τόσο ασυνήθιστη κατάσταση είναι ο κήπος να διαιρείτε σε δύο μέρη:
Ο μισός κήπος να βρίσκεται στην πλήρη σκιά και ο άλλος μισός στον πλήρη ήλιο.
Η φύτευση σε αυτό το σημείο μπορεί να είναι δυσνόητο, ιδιαίτερα εάν το σενάριο ήλιου ή σκιάς αλλάζει καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Λύση: Ελέγξτε την κατάσταση με τη σημείωση των ωριαίων αλλαγών που πραγματοποιούνται κατά τη διάρκεια της ημέρας. Δώστε μεγάλη προσοχή ποια σημεία λαμβάνουν περισσότερο ήλιο και ποια σκιά.
Μόνο τότε μπορείτε να αρχίσετε να κάνετε τις επιλογές των φυτών σας που θα φυτέψετε.
Θυμηθείτε ότι τα περισσότερα φυτά μπορούν να αυξηθούν τόσο καλά, ακόμα και με ελάχιστο ήλιο, όπως τρεις ή τέσσερις ώρες την ημέρα.
Άλλα φυτά προτιμούν μία η δύο ώρες ήλιο την ημέρα, και μάλιστα τον πρωϊνό ήλιο

Παγίδα: Η φύτευση κήπων, και κυρίως δέντρων σε τομείς της ιδιοκτησίας σας μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα όταν τα κλαδιά ακόμα και οι ρίζες των δέντρων σας επεκτείνονται έξω από την ιδιοκτησία σας.

Μικρά μυστικά
Τέτοια σημεία είναι όταν περνούν κοντά ηλεκτροφόρα καλώδια, αγωγοί φυσικού αερίου, ύδρευσης κ.λ.π.
Αν και είναι νόμιμο η φύτευση δέντρων σε αυτές τις περιοχές όταν χρειαστεί να επέμβουν των υπηρεσιών επισκευής δεν θα έχουν καμιά ευθύνη για το δέντρο και γενικά για την εγκατάσταση σας.
» Σε περιοχές όπου το νερό είναι σκληρό (δηλ. περιέχει άλατα) αποφύγετε εντελώς τα λιπάσματα, προσθέστε μόνο κοπριά και φροντίστε ώστε τα ποτίσματα να γίνονται πιο τακτικά.
Επίσης πρόβλημα δημιουργείτε όταν επεκτείνονται κλαδιά έξω από την ιδιοκτησίας σας όταν μετά από σφοδρούς ανέμους σπάσει κάποιο κλαδί με κίνδυνο να τραυματίσει κάποιο διερχόμενο άτομο η να προκαλέσει σοβαρές ζημιές σε σταθμευμένα αυτοκίνητα..

Λύση: Μην φυτέψετε τίποτα σε μια τέτοια περιοχή (εκτός αν δεν απασχολείτε τις εγκαταστάσεις), και μην τοποθετήστε ένα υπόστεγο ή άλλο κτήριο κήπων, ειδικά αν πρέπει να στηριχτεί σε πλάκα τσιμέντου.
Μια τέτοια δομή δεν είναι νόμιμη στις περισσότερες περιπτώσεις (θα χρειαστεί άδεια από την πολεοδομία).
Είναι καλύτερο να μην φυτευτούν δέντρα κάτω από τα ηλεκτροφόρα καλώδια, επειδή οι ανάδοχες εταιρείες έχουν την δύναμη και την εξουσία για να τα τακτοποιήσουν πίσω. 

Παγίδα: Τα χλοοκοπτικά μηχανήματα είναι μια απειλή για τα δέντρα και τους θάμνους (ειδικά όταν αυτά είναι νέα).
Τα τυχαία χτυπήματα των χλοοκοπτικών στον κορμό των δέντρων μπορεί να τα πληγώσει ανεπανόρθωτα.

Λύση: Προσπαθήστε να τακτοποιήσετε τη χλόη κατά προσέγγιση το ίδιο ύψος όπως κόβετε το χορτοτάπητα και κοιτάξετε να αποφεύγετε τους κορμούς δέντρων.

Παγίδα: Τα παιδιά μετά από το παιχνίδι ρυπαίνουν το χορτοτάπητα με όλα αυτά τα είδη των παιχνιδιών.
Εάν αφήνονται στη χλόη για περισσότερο από μια ημέρα, ειδικά στον καυτό καιρό, αυτοί οι ρίποι μπορούν να βλάψουν το χορτοτάπητα, μερικές φορές μόνιμα.

Λύση: Προσπαθήστε να αφαιρέσετε τα παιχνίδια και όλους τους άλλους ρίπους από το χορτοτάπητα όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Γίνετε ο πρώτος που σας αρέσει αυτό