Υλικά
2½ κιλά πατάτες
100 ml ελαιÏŒλαδο+λίγο επιπλÎον για το ταψί
1 κρεμμÏδι μεγάλο, κομμÎνο σε ψιλά καρÎ
4 αυγά, ελαφρÏŽς χτυπημÎνα
200 γρ. γραβιÎρα Τήνου, τριμμÎνη, ή άλλο κίτρινο τυρί της αρεσκείας μας
100 γρ. φÎτα, θρυμματισμÎνη
100 γρ. παρμεζάνα, τριμμÎνη
2 κουτ. σοÏπας φυλλαράκια φρÎσκιας ρίγανης, ψιλοκομμÎνα ή 1 κοφτή κουτ. σοÏπας ρίγανη ξερή, τριμμÎνη
100 γρ. γάλα
τα φÏλλα απÏŒ 1/2 ματσάκι μαÏŠντανÏŒ, ψιλοκομμÎνα
αλάτι, φρεσκοτριμμÎνο πιπÎρι
Εκτελεση
Βράζουμε τις πατάτες σε άφθονο αλατισμÎνο νερÏŒ, για 25 – 30 λεπτά ή μÎχρι να μαλακÏŽσουν καλά. Τις τρυπάμε για να δοÏμε αν Îγιναν. Τις αφήνουμε να κρυÏŽσουν τÏŒσο ÏŽστε να μποροÏμε να τις πιάσουμε και τις ξεφλουδίζουμε. Τις περνάμε απÏŒ το μÏλο λαχανικÏŽν ή τις λιÏŽνουμε με Îνα πιροÏνι.Οση ÏŽρα βράζουν οι πατάτες σοτάρουμε το κρεμμÏδι σε 2 κουτ. σοÏπας απÏŒ το μετρημÎνο λάδι, μÎχρι να μαραθεί και να μαλακÏŽσει κάπως. Το αφήνουμε να κρυÏŽσει και μÏŒλις λιÏŽσουμε τις πατάτες, το προσθÎτουμε ανακατεÏοντας. ΠροσθÎτουμε το γάλα, τα αυγά, τη ρίγανη, το μαÏŠντανÏŒ, τα τυριά, το υπÏŒλοιπο λάδι (εκτÏŒς απÏŒ 2 κουτ. σοÏπας που κρατάμε για να αλείψουμε την επιφάνεια) και αλατοπίπερο και ανακατεÏουμε πολÏ καλά με μια κουτάλα.
Προθερμαίνουμε το φοÏρνο στους 180° C. ΛαδÏŽνουμε Îνα ταψί διαστάσεων 30×40 εκ. και απλÏŽνουμε το μείγμα της πατατÏŒπιτας ομοιÏŒμορφα ÏŽστε να Îχει παντοÏ το ίδιο πάχος. Αλείφουμε με Îνα πινελάκι προσεκτικά την επιφάνεια της πίτας με το υπÏŒλοιπο ελαιÏŒλαδο.
Ψήνουμε για 1 ÏŽρα περίπου ή Îως ÏŒτου ροδίσει καλά η επιφάνεια. Αφήνουμε να κρυÏŽσει, κÏŒβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε. Η πατατÏŒπιτα συνοδεÏει, θαυμάσια, μπιφτÎκια ή κοτÏŒπουλο ψητÏŒ, αλλά Îνα μεγάλο κομμάτι μπορεί να είναι απÏŒ μÏŒνο του κÏριο γεÏμα, ειδικά αν το συνοδεÏσουμε με μια σαλάτα της αρεσκείας μας.