Areti Missiou
#0

 

Υλικά

2½ κιλά πατάτες
100 ml ελαιÏŒλαδο+λίγο επιπλέον για το ταψί
1 κρεμμύδι μεγάλο, κομμένο σε ψιλά καρέ
4 αυγά, ελαφρÏŽς χτυπημένα
200 γρ. γραβιέρα Τήνου, τριμμένη, ή άλλο κίτρινο τυρί της αρεσκείας μας
100 γρ. φέτα, θρυμματισμένη
100 γρ. παρμεζάνα, τριμμένη
2 κουτ. σούπας φυλλαράκια φρέσκιας ρίγανης, ψιλοκομμένα ή 1 κοφτή κουτ. σούπας ρίγανη ξερή, τριμμένη
100 γρ. γάλα
τα φύλλα απÏŒ 1/2 ματσάκι μαÏŠντανÏŒ, ψιλοκομμένα
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι


Εκτελεση

Βράζουμε τις πατάτες σε άφθονο αλατισμένο νερÏŒ, για 25 – 30 λεπτά ή μέχρι να μαλακÏŽσουν καλά. Τις τρυπάμε για να δούμε αν έγιναν. Τις αφήνουμε να κρυÏŽσουν τÏŒσο ÏŽστε να μπορούμε να τις πιάσουμε και τις ξεφλουδίζουμε. Τις περνάμε απÏŒ το μύλο λαχανικÏŽν ή τις λιÏŽνουμε με ένα πιρούνι.Οση ÏŽρα βράζουν οι πατάτες σοτάρουμε το κρεμμύδι σε 2 κουτ. σούπας απÏŒ το μετρημένο λάδι, μέχρι να μαραθεί και να μαλακÏŽσει κάπως. Το αφήνουμε να κρυÏŽσει και μÏŒλις λιÏŽσουμε τις πατάτες, το προσθέτουμε ανακατεύοντας. Προσθέτουμε το γάλα, τα αυγά, τη ρίγανη, το μαÏŠντανÏŒ, τα τυριά, το υπÏŒλοιπο λάδι (εκτÏŒς απÏŒ 2 κουτ. σούπας που κρατάμε για να αλείψουμε την επιφάνεια) και αλατοπίπερο και ανακατεύουμε πολύ καλά με μια κουτάλα.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C. ΛαδÏŽνουμε ένα ταψί διαστάσεων 30×40 εκ. και απλÏŽνουμε το μείγμα της πατατÏŒπιτας ομοιÏŒμορφα ÏŽστε να έχει παντού το ίδιο πάχος. Αλείφουμε με ένα πινελάκι προσεκτικά την επιφάνεια της πίτας με το υπÏŒλοιπο ελαιÏŒλαδο.
Ψήνουμε για 1 ÏŽρα περίπου ή έως ÏŒτου ροδίσει καλά η επιφάνεια. Αφήνουμε να κρυÏŽσει, κÏŒβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε. Η πατατÏŒπιτα συνοδεύει, θαυμάσια, μπιφτέκια ή κοτÏŒπουλο ψητÏŒ, αλλά ένα μεγάλο κομμάτι μπορεί να είναι απÏŒ μÏŒνο του κύριο γεύμα, ειδικά αν το συνοδεύσουμε με μια σαλάτα της αρεσκείας μας.

 

Last update on June 16, 10:19 pm by Andreas Chrysopoulos.
Γίνετε ο πρώτος που σας αρέσει αυτό