Hellas Cosmos
#0

Αθρώπινες τρίχες στο ψωμί μας!
Τον άρτον ημών τον εκ ανθρώπου δώσε ημίν σήμερα, και συγχώρεσε την τσιγγουνιά ημών!

Ένζυμα - Δεν υπάρχει κάτι άλλο, για το οποίο να γίνονται περισσότερες συζητήσεις, από ότι τα συμπληρώματα και τα ένζυμα. Και δεν υπάρχει επίσης κάποια άλλη κατηγορία με περισσότερες παρεξηγήσεις και λανθασμένες πληροφορίες.
Εδώ δεν υπάρχει το "ίσως" ή το "δεν πειράζει". Ο καταναλωτής ως άνθρωπος, παίρνει συγκεκριμένη θέση επάνω σε αυτό: ή είναι υπέρ αυτού, ή είναι εναντίον αυτού.

Αρκεί να σκεφτούμε, πως τα ένζυμα σημαίνουν ζωή, θα μπορούσε κανείς να καθησυχάσει ακόμη και τους πιο αυστηρούς κριτικούς. Όταν ελαττώνεται η ποσότητα των ενζύμων του οργανισμού μας, γερνάμε. Ένας νεαρής ηλικίας άνθρωπος (περίπου 18 ετών) έχει περίπου 30 φορές περισσότερα ένζυμα από ότι όταν θα γίνει ηλικιωμένος. Αυτό και μόνο είναι το μυστικό επιτυχίας της βιομηχανίας καλλυντικών και αισθητικής χειρουργικής - ο άνθρωπος δεν επιθυμεί να γερνάει. Τα ράφια των καταστημάτων είναι γεμάτα με συμπληρώματα βιταμινών, μεταλλικών ιχνοστοιχείων και ενζύμων.

Όμως, τι ακριβώς είναι τα ένζυμα;

Βασικά, είναι τελείως απλό: το ένζυμα είναι ένα "αντικείμενο", το οποίο είναι σε θέση να επικοινωνήσει με κάποιο άλλο συγκεκριμένο "αντικείμενο". Ακριβώς όπως επικοινωνούμε κι εμείς οι άνθρωποι μεταξύ μας. Όμως δεν είναι όλοι οι άνθρωποι σε θέση να καθήσουν σε ένα τραπέζι και να συζητήσουν. Και από αυτούς που μπορούν να το κάνουν, δεν μπορούν όλοι να έχουν μεταξύ τους μια σχέση, από την οποία θα βγεί κάτι καινούριο.
Αυτό σημαίνει με λίγα λόγια, πως ένα ένζυμο είναι σε θέση να μετατρέψει ένα αντικείμενο σε κάτι άλλο, το ίδιο το ένζυμο όμως παραμένει ανεπηρέαστο.
Τα ένζυμα είναι πρωτεΐνες που υπάρχουν σε κάθε ζωντανό οργανισμό. Τα ένζυμα είναι αυτά που χωνεύουν την τροφή μας, και κάνουν δυνατό με τη μετατροπή της, να μπορούμε να επεξεργαστούμε στον οργανισμό μας τις βιταμίνες και πολλά άλλα στοιχεία. Η διαδικασία αυτή ονομάζεται ζύμωση, και ήταν ήδη γνωστή στα μέσα του 19ου αιώνα μ.Χ.

Ζύμωση = Ένζυμα;

Ζύμωση (λατινικά fermentum) σημαίνει στη βιολογία, ενζυματική μετατροπή οργανικών ουσιών.
Στην βιοτεχνολογία η χρήση της ζύμωσης γίνεται συνειδητά. Αυτό συμβαίνει με τη χρήση των απαιτούμενων ενζύμων, ή με τη χρήση βακτηριδίων, μυκητών ή αλλης κυτταροκαλλιέργειας, οι οποίες εκτελούν τη ζύμωση στα πλαίσια του ενζυμοκαταλυτικού μεταβολισμού τους. Εν μέρη βρίσκονται αυτοί οι μικροοργανισμοί σε φυσική μορφή, εκεί που χρησιμοποιούνται. Παρόλα αυτά, κατά τη διαδικασία της βιομηχανοποιημένης ζύμωσης γίνεται χρήση κυτταροκαλλιέργειας προερχόμενης από συγκεκριμένες "καθαρές" εκτροφές, ώστε να μπορεί να ελέγχεται καλύτερα η ζύμωση και να αποφεύγονται ανεπιθύμητα παραπροϊόντα.

Στην αρχή κάθε μορφής ζωής υπήρχαν τα ένζυμα.

Τα ένζυμα υπάρχουν στην αρχή και το τέλος της κάθε ζωής. Η παρουσία τους ήταν αυτή, που έκανε δυνατή τη μετατροπή της νεκρής ύλης σε ζωντανή. Το πρώτο κύτταρο που υπήρξε στον κόσμο, υπήρξε χάριν της παρουσίας κάποιων ενζύμων. Κι όσο πιο πολλά και διαφορετικά άρχισαν να γίνονται αυτά, τόσο πιό πλούσια ήταν και η εξέλιξη των οργανισμών μέχρι την κορυφή της δημιουργίας τους - τον άνθρωπο!
Μην ξεχνάμε πως κάθε στιγμή της ζωής μας, είναι αυτά τα μερικές δεκάδες χιλιάδες διαφορετικά ένζυμα, τα οποία κάνουν δυνατή την επιβίωσή μας

Όμως τα ένζυμα λειτουργούν αποδοτικά μόνο κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες. Έτσι π.χ. δεν αντέχουν σε θερμοκρασίες με ζέστη άνω των 42°C και ψύχος κάτω των 0°C. Στην αρτοποιΐα γίνεται χρήση και των δύο αντιθέσεων.
Η υψηλή κατά τη διαδικασία του ψησίματος και η χαμηλή κατά τη διαδικασία της συντήρησης. Τη θερμοκρασία ανάμεσα σε αυτές τις δύο, την χρειάζεται ο αρτοποιός για να επεξεργαστεί τη ζύμη του, κάνοντας χρήση θερμοκρασίες ανάμεσα σε 20°C kai 35°C, όπου τα ένζυμα αποδίδουν το μέγιστο από ότι μπορούν να αποδώσουν.

Για να μπορέσουμε να δώσουμε ζωή στα ένζυμα που βρίσκονται στο μείγμα με το αλέυρι, χρειαζόμαστε κατ΄ αρχήν νερό. Κι αυτό γιατί χωρίς νερό δεν μπορεί να δημιουργηθεί ζωή.
Το ίδιο κάνει κι ο αρτοποιός, ο οποίος βάζει ένα μέρος από το αλεύρι του συνήθως σε μια ξύλινη σκάφη και το ανακατεύει με ελαφρώς χλιαρό νερό. Το μείγμα άλευρου/νερού θα αφεθεί ήσυχο και θα μείνει σκεπασμένο με ένα πανί για 2-3 ημέρες.
Όμως τι θα συμβεί κρυφά κάτω από το πανί αυτό; Το αλεύρι και ο αέρας περιέχουν μικροοργανισμούς. Πρόκειται για ζαχαρομύκητες και βακτήρια οξικού οξέος και γαλακτικού οξέος. Μόνο;

ΟΧΙ! Η σημερινή μοντέρνα αρτοποιία έχει προσθέσει στο προϊόν "ψωμί" ένα σωρό επιπλέον ουσίες, με αποτέλεσμα να μιλάμε σήμερα για ένα high-tech προϊόν όταν αναφερώμαστε στο ψωμί.
Και λανθασμένα - εδώ θα πρέπει να αντιδράσει η πολιτεία με την ανάλογη αλλαγή της νομοθεσίας - αναφέρουν ΟΛΟΙ οι αρτοποιοί, πως πωλούν π.χ. "παραδοσιακό χωριάτικο ψωμί", και με τον τρόπο αυτόν εξαπατούν κυριολεκτικά τον καταναλωτή, ο οποίος πιστεύει πως αγοράζει με τα χρήματα του ένα αγνό και παραδοσιακό προϊόν.
Η αλήθεια όμως, είναι εντελώς διαφορετική: από τους 500 αρτοποιούς, "μόνο" ο ένας προσφέρει στους πελάτες του ένα παραδοσιακό προϊόν, χωρίς πρόσθετα και βοηθητικές ουσίες - ακριβώς όπως γνωρίζουμε από παλιά!

Υπάρχουν τόσες ουσίες που βρίσκονται στο σημερινό ψωμί, που θα αναγκαστούμε να τις αναφέρουμε σε πολλά επόμενα άρθρα μας.
Σήμερα - και λόγω της νηστείας του Πάσχα - θα αναφερθούμε σε μια συγκεκριμένη ουσία, η οποία κάνει το ψωμί μας να ΜΗΝ είναι νηστίσιμο: την L-Cysteine ή αλλιώς Ε920, η οποία βρίσκεται στο 99,99% των ψωμιών που μπορούμε να αγοράσουμε, και είναι ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ!

Για αυτήν την ουσία, οι αρτοποιοί (και της Ελλάδας, οι οποίοι δεν εξαιρούνται) θα πρέπει να ευχαριστήσουν π.χ. την δανέζικη εταιρεία Novozymes, η οποία είναι η κορυφή σε ότι αφορά τα πρόσθετα αυτά, και έχοντας στη διάθεση της τις σχετικές πατέντες παράγει την L-Cysteine εύκολα και οικονομικά κυρίως στην Κίνα, από όπου την εξάγει σε ολόκληρο τον κόσμο. Συμπληρωματικά θα αναφέρουμε και την πολύ καλή σχέση και συνεργασία της εταιρείας Novozymes με την γνωστή εταιρεία Monsanto!

Στην Κίνα λοιπόν, έχει στηθεί μια ολόκληρη βιομηχανία γύρω από την παραγωγή της L-Cysteine, η οποία ξεκινάει ...στα κομμωτήρια της χώρας!
Από εκεί "μαζεύουν" 100άδες άνθρωποι τις ανθρώπινες τρίχες μετά το κούρεμα - ιδιαίτερα τις μαύρες, οι οποίες έχουν μια πολύ μεγαλύτερη περιεκτηκότητα της ουσίας αυτής, πληρώνοντας μάλιστα ένα σεβαστό ποσό στους ιδιοκτήτες των κομμωτηρίων.
Αφού συγκεντρωθούν σε διάφορους ενδιάμεσους αποθηκευτικούς χώρους, φορτώνονται σε φορτηγά των 20 τόννων και μεταφέρονται στον τελικό τους προορισμό, όπου θα γίνει και η τελική επεξεργασία.
Εκεί, θα βράζουν για αρκετές ώρες σε ένα μείγμα νερού και χημικών, ώσπου τελικά θα παραμείνει ως υπόλοιπο μια βρωμερή μάζα, από την οποία θα αφαιρεθεί η υγρασία, θα φιλτραριστεί και θα αλεθεί σε σκόνη - έτοιμη είναι η L-Cysteine!

Αυτή η ουσία θα εισαχθεί "και" στην Ελλάδα, όπου θα αναμειχθεί με διάφορα άλλα πρόσθετα και ουσίες στο αλεύρι που προορίζεται για τη χρήση στα αρτοποιία και τις μονάδες αρτοποιίας της ελληνικής αγοράς! Είναι περιττό να αναφέρουμε στο σημείο αυτό, πως ΔΕΝ θα βρείτε πουθενά στις συσκευασίες αυτές να αναγράφουν τις μεμονωμένες ουσίες, επειδή έτσι "αποφάσισαν" κάποιοι πολιτικοί της ΕΕ (περίεργο).

Όμως, τι προσφέρει η συγκεκριμένη αυτή ουσία στο ψωμί μας, ώστε να χρησιμοποιείται σε τόσο μεγάλο βαθμό;

ΤΙΠΟΤΕ!!! Η L-Cysteine δεν προσφέρει απολύτως τίποτε γευστικά ή μορφολογικά στο ψωμί μας. Το μόνο που προσφέρει, είναι η δυνατότητα να καθαρίζουν τα σκεύη (μίξερ, ταψάκια) πιό εύκολα κατα την επεξεργασία της ζύμης, επειδή κάνει το ζυμάρι πιο ελαστικό κατα την επεξεργασία του και δεν "κολλάει" σε τόσο μεγάλο βαθμό σε αυτά, όπως θα κολλούσε και χωρίς την προσθήκη αυτής στη ζύμη.

Είναι επικίνδυνη η κατανάλωση της από τον άνθρωπο;

Προς το παρόν δεν υπάρχουν μελέτες, οι οποίες να έχουν δείξει παρενέργειες στον ανθρώπινο οργανισμό.
Πρόκειται αποκλειστικά και μόνο για ηθικούς λόγους, οι οποίοι έρχονται σε αντίθεση με την κατανάλωση του μοντέρνου ψωμιού, όπως π.χ. πως μας κατάντησε η βιομηχανία και το lobby τροφίμων να τρώμε (εν αγνοία μας) περιπώματα (ή μέλη) άλλων ανθρώπων - το 1ο βήμα προς τον κανιβαλισμό;

Η ΕΕ έχει αντιδράσει, και απαγόρεψε πριν από μερικά χρόνια στην βιομηχανία τροφίμων τη χρήση της ουσίας L-Cysteine η οποία προέρχεται από ανθρώπινες τρίχες - επιτρέποντας όμως την χρήση αυτής που προέρχεται από τρίχες χοίρων!

Ρωτήσαμε σε ειδικό εργαστήριο, αν μπορεί να αποδειχτεί στο τελικό προϊόν η πραγματική προέλευση του - χοίρος ή ο άνθρωπος, και η απάντηση που λάβαμε ήταν αρνητική.
Κι αν λάβουμε υπόψιν μας, πως η βιομηχανία που στήθηκε στην Κίνα γύρω από τις ανθρώπινες τρίχες έχει αυξηθεί κατακόρυφα τον τελευταίο καιρό, σας αφήνουμε να βγάλετε μόνοι σας συμπεράσματα!

Πως μπορώ να αποφύγω την κατανάλωση ψωμιού που περιέχει την ουσία αυτήν;

Υπάρχουν μόνον 2 τρόποι: ο ένας είναι να ζυμώνετε το δικό σας ψωμί στο σπίτι, χρησιμοποιώντας καθαρό αλεύρι χωρίς πρόσθετα. Εδώ θα πρέπει να διαβάζετε τα μικρά γράμματα επάνω στις συσκευασίες. Σε μεγάλη γερμανική αλυσίδα σούπερ-μάρκετ έχουμε βρεί δίπλα-δίπλα (και με σχεδόν την ίδια τιμή) δυο διαφορετικές ποικιλίες αλευριού. Η μία περιέχει βελτιωτικά, ή άλλη όχι! Ευχαριστούμε της εταιρεία αυτή, η οποία έχει την ειλικρίνια και αναγράφει στη συσκευασία, πως το ένα προϊόν περιέχει βελτιωτικά!
Ο άλλος τρόπος είναι, να αγοράζετε ψωμί από πιστοποιημένους βιολογικούς ή vegan αρτοποιούς, επειδή εκεί απαγορεύεται η χρήση των ουσιών αυτών!

Στο προφίλ μας στο Facebook θα κοινοποιήσουμε ως 1ο σχόλιο και ένα link, όπου θα δείτε ένα video με έναν insider του lobby αυτού να ξεσκεπάζει την απάτη που γίνεται και να παραδέχεται (με αποδείξεις) ότι αρνείται κατηγορηματικά η βιομηχανία αρτοποιίας ΚΑΙ ο κάθε αρτοποιός.
Αν δεν έχετε ευαίσθητο στομάχι, δείτε το video (δυστυχώς χωρίς μετάφραση) που θα σας δείξει όλη την αλήθεια πριν προλάβουν και το κατεβάσουν από το διαδίκτυο (και αυτό)!

Το επόμενο χρονικό διάστημα, θα αναφερθούμε και σε άλλες ουσίες που βρίσκονται στο χωμί που τρώμε. Αν επιθυμείτε να ενημερώνεστε αμέσως για τέτοιου είδους άρθρα, κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook.
Αν έχετε στενούς φίλους οι οποίοι αξίζει επίσης να ενημερωθούν γύρω από θέματα που ΟΛΟΙ οι υπόλοιποι σας κρύβουν, διαδώστε το άρθρο αυτό ή προσκαλέστε τους στο προφίλ μας!

[via]

Last update on July 11, 4:39 pm by Andreas Chrysopoulos.
Γίνετε ο πρώτος που σας αρέσει αυτό