Andreas Chrysopoulos
#0

Γρήγορα αποτελέσματα με το Microsoft Security Essentials

Δεν έχετε πολλά να κάνετε. Το Microsoft Security Essentials λειτουργεί στο παρασκήνιο για να προστατέψει τον υπολογιστή σας. Ελέγχει αυτόματα για ενημερώσεις μερικές φορές την ημέρα και δεν επιβραδύνει τον υπολογιστή σας ενώ λειτουργεί.

Απλή χρωματική κωδικοποίηση, απλές ενέργειες

Μπορείτε να παρακολουθείτε την κατάσταση του υπολογιστή σας, κοιτάζοντας το εικονίδιο του Microsoft Security Essentials στην περιοχή ειδοποιήσεων, στα δεξιά της γραμμής εργασιών. Αν είναι πράσινο, σημαίνει ότι όλα είναι εντάξει, αν είναι κίτρινο, σημαίνει ότι ο υπολογιστής σας πιθανόν να μην προστατεύεται πλέον, ενώ αν είναι κόκκινο, σημαίνει ότι ο υπολογιστής σας βρίσκεται σε κίνδυνο.

Όταν το βλέπετε κίτρινο ή κόκκινο, κάντε κλικ στο εικονίδιο και θα μπορέσετε να δείτε τις λεπτομέρειες και να λάβετε μέτρα. Συνήθως, η καλύτερη ενέργεια είναι να επιλέξετε Εκκαθάριση υπολογιστή για να καταργηθεί η απειλή.

Αν θέλετε να διαγράφετε αυτές τις απειλές αυτόματα όποτε εντοπίζονται, ανοίξτε το Microsoft Security Essentials, κάντε κλικ στην καρτέλα Ρυθμίσεις και, στη συνέχεια, επιλέξτε Προεπιλεγμένες ενέργειες.

Άμεση σάρωση

Ανοίξτε το Microsoft Security Essentials και θα βρεθείτε στην καρτέλα Αρχική σελίδα. Μπορείτε να επιλέξετε μια σάρωση που να είναι Γρήγορη ή Πλήρης (και, στη συνέχεια, να επιλέξετε Σάρωση τώρα).

Η γρήγορη σάρωση θα αναζητήσει ιούς σε όλα τα σημεία στα οποία είναι πιθανότερο να κρύβονται. Είναι καλή επιλογή, όταν απλώς ελέγχετε την εύρυθμη λειτουργία του υπολογιστή σας.

Ωστόσο, αν κάτι σας κάνει να υποψιαστείτε ότι ο υπολογιστής σας έχει προσβληθεί από ιό ή λογισμικό κατασκοπίας, συνιστούμε μια πλήρη σάρωση. Ο υπολογιστής σας θα είναι λίγο βραδύτερος κατά την εκτέλεσή της, αλλά η πλήρης σάρωση αναζητά πιθανά προβλήματα παντού.

Προγραμματισμός σαρώσεων

Από προεπιλογή, το Microsoft Security Essentials εκτελεί μια σάρωση του υπολογιστή σας μία φορά την εβδομάδα κατά την ώρα που πιθανότατα κοιμάστε (2:00 π.μ. την Κυριακή).

Αν θέλετε να προσαρμόσετε αυτήν την ώρα, ανοίξτε το Microsoft Security Essentials και κάντε κλικ στην καρτέλα Ρυθμίσεις. Στην περιοχή Προγραμματισμένη σάρωση, θα είστε σε θέση να αλλάξετε την ημέρα και την ώρα, καθώς και τον τύπο της σάρωσης.

Σάρωση όχι μόνο του σκληρού σας δίσκου

Ίσως να είναι χρήσιμο να σαρώνετε εξωτερικούς δίσκους και μονάδες USB, εφόσον και αυτά μπορούν να προσβληθούν.

Ανοίξτε το Microsoft Security Essentials και κάντε κλικ στην καρτέλα Ρυθμίσεις. Μεταβείτε στο στοιχείο Για προχωρημένους και επιλέξτε Σάρωση αφαιρούμενων μονάδων δίσκου. Όποτε εκτελούνται σαρώσεις, οι αφαιρούμενες μονάδες δίσκου θα σαρώνονται επίσης (αν είναι συνδεδεμένες στον υπολογιστή σας). Αν θέλετε να εκτελέσετε μια σάρωση αμέσως, επιστρέψτε στην καρτέλα Αρχική σελίδα και επιλέξτε Σάρωση τώρα.

Επίπεδα ειδοποιήσεων στο Microsoft Security Essentials

Όταν το Microsoft Security Essentials εντοπίζει μια δυνητική απειλή, χρησιμοποιεί το συσχετισμένο αρχείο ορισμού, για να αντιστοιχίσει ένα επίπεδο ειδοποίησης στην απειλή. Στη συνέχεια, εφαρμόζει την προεπιλεγμένη ενέργεια που είναι συσχετισμένη με το συγκεκριμένο επίπεδο απειλής.

Τα επίπεδα ειδοποιήσεων σάς βοηθούν να επιλέξετε πώς να αντιδράσετε σε ιούς, λογισμικό κατασκοπίας και άλλο δυνητικά ανεπιθύμητο λογισμικό. Παρόλο που το Microsoft Security Essentials συνιστά να καταργείτε όλους τους ιούς και το λογισμικό κατασκοπίας, το λογισμικό που επισημαίνεται δεν είναι πάντοτε κακόβουλο ή ανεπιθύμητο. Οι πληροφορίες σε αυτόν τον πίνακα μπορούν να σας βοηθήσουν να αποφασίσετε τι να κάνετε, αν το Microsoft Security Essentials εντοπίσει δυνητικά ανεπιθύμητο λογισμικό στον υπολογιστή σας.

Επίπεδο ειδοποίησης

Τι σημαίνει

Τι να κάνετε

Σοβαρό

Πρόκειται για διαδεδομένα ή εξαιρετικά κακόβουλα προγράμματα, παρόμοια με ιούς ή ιούς τύπου worm, τα οποία επηρεάζουν αρνητικά την προστασία των προσωπικών δεδομένων και την ασφάλεια του υπολογιστή σας και τα οποία μπορούν να προκαλέσουν ζημιά στον υπολογιστή σας. Αν σας ζητηθεί, καταργήστε αμέσως το λογισμικό που εντοπίστηκε. Εκτός αν αλλάξατε τις προεπιλεγμένες ρυθμίσεις, το Microsoft Security Essentials θα επιχειρήσει να καταργήσει το κακόβουλο λογισμικό αυτόματα, προστατεύοντας τον υπολογιστή σας από πιθανή προσβολή. (Μετά την αυτόματη κατάργηση κακόβουλου λογισμικού, το Microsoft Security Essentials ίσως να επαναφέρει επίσης ορισμένες ρυθμίσεις των Windows, όπως την προεπιλεγμένη αρχική σελίδα και υπηρεσία παροχή αναζήτησης.)

Υψηλό

Πρόκειται για προγράμματα που ενδέχεται να συλλέξουν προσωπικές πληροφορίες και να επηρεάσουν αρνητικά την προστασία των προσωπικών δεδομένων σας ή να προκαλέσουν ζημιά στον υπολογιστή σας. Για παράδειγμα, το πρόγραμμα συλλέγει πληροφορίες ή αλλάζει ρυθμίσεις, συνήθως εν αγνοία σας ή χωρίς τη συγκατάθεσή σας. Αν σας ζητηθεί, καταργήστε αμέσως το λογισμικό που εντοπίστηκε. Εκτός αν αλλάξατε τις προεπιλεγμένες ρυθμίσεις, το Microsoft Security Essentials θα επιχειρήσει να καταργήσει το κακόβουλο λογισμικό αυτόματα, προστατεύοντας τον υπολογιστή σας από πιθανή προσβολή. (Μετά την αυτόματη κατάργηση κακόβουλου λογισμικού, το Microsoft Security Essentials ίσως να επαναφέρει επίσης ορισμένες ρυθμίσεις των Windows, όπως την προεπιλεγμένη αρχική σελίδα και υπηρεσία παροχή αναζήτησης.)

Μεσαίο

Πρόκειται για προγράμματα που ενδέχεται να επηρεάσουν την προστασία των προσωπικών δεδομένων σας ή να κάνουν αλλαγές στον υπολογιστή σας, οι οποίες θα μπορούσαν να επηρεάσουν αρνητικά την εμπειρία χρήσης του υπολογιστή σας. Για παράδειγμα, το πρόγραμμα συλλέγει προσωπικές πληροφορίες ή αλλάζει ρυθμίσεις. Εξετάστε τις λεπτομέρειες της ειδοποίησης, για να δείτε το λόγο για τον οποίο εντοπίστηκε το λογισμικό. Αν δεν σας αρέσει αυτό που κάνει το λογισμικό ή αν δεν αναγνωρίζετε ούτε εμπιστεύεστε τον εκδότη, εξετάστε το ενδεχόμενο να αποκλείσετε ή να καταργήσετε το λογισμικό.

Χαμηλό

Πρόκειται για δυνητικά ανεπιθύμητο λογισμικό που ενδέχεται να συλλέξει πληροφορίες για εσάς ή τον υπολογιστή σας ή να αλλάξει τον τρόπο λειτουργίας του υπολογιστή σας. Ωστόσο, το λογισμικό λειτουργεί σύμφωνα με τους Όρους άδειας χρήσης για λογισμικό της Microsoft που εμφανίστηκαν όταν εγκαταστήσατε το λογισμικό.

Αυτό το λογισμικό δεν είναι συνήθως κακόβουλο όταν εκτελείται στον υπολογιστή σας, εκτός αν εγκαταστάθηκε εν αγνοία σας. Αν δεν είστε βέβαιοι για το αν πρέπει να το αποδεχτείτε, εξετάστε τις λεπτομέρειες της ειδοποίησης ή ελέγξτε αν αναγνωρίζετε και εμπιστεύεστε τον εκδότη του λογισμικού.

 

Πώς μπορώ να ξέρω αν το Microsoft Security Essentials εκτελείται στον υπολογιστή μου;

Μετά την εγκατάσταση του Microsoft Security Essentials στον υπολογιστή σας, μπορείτε να κλείσετε το κύριο παράθυρο και να το αφήσετε να εκτελείται αθόρυβα στο παρασκήνιο. Το Microsoft Security Essentials θα συνεχίσει να εκτελείται στον υπολογιστή σας, να τον εποπτεύει και να τον προστατεύει από απειλές.

Φυσικά, θα αντιλαμβάνεστε ότι Microsoft Security Essentials εκτελείται, όταν θα εμφανίζει μηνύματα στην περιοχή ειδοποιήσεων, στη δεξιά πλευρά της γραμμής εργασιών των Windows. Αυτές οι ειδοποιήσεις σάς ενημερώνουν σχετικά με δυνητικές απειλές που έχει εντοπίσει το Microsoft Security Essentials.

Επίσης, θα λαμβάνετε άλλες ειδοποιήσεις όταν η προστασία σε πραγματικό χρόνο έχει απενεργοποιηθεί ή όταν δεν έχετε ενημερώσει τους ορισμούς ιών και λογισμικού κατασκοπίας για κάποιες ημέρες ή όταν διατίθενται αναβαθμίσεις του προγράμματος. Το Microsoft Security Essentials εμφανίζει επίσης για λίγο χρόνο μια ειδοποίηση που σας ενημερώνει ότι πραγματοποιείται σάρωση του υπολογιστή σας.

Μπορείτε, επίσης, να ανατρέξετε στο εικονίδιο του Microsoft Security Essentials που εμφανίζεται στην περιοχή ειδοποιήσεων.

Συμβουλή:

Αν δεν βλέπετε το εικονίδιο του Microsoft Security Essentials στην περιοχή ειδοποιήσεων, κάντε κλικ στο βέλος στην περιοχή ειδοποιήσεων, για να εμφανιστούν τα κρυφά εικονίδια.

Το χρώμα του εικονιδίου εξαρτάται από την τρέχουσα κατάσταση του υπολογιστή σας:

Το πράσινο χρώμα υποδεικνύει ότι ο υπολογιστής σας "προστατεύεται".

Το κίτρινο χρώμα υποδεικνύει ότι ο υπολογιστής σας "πιθανόν να μην προστατεύεται".

Το κόκκινο χρώμα υποδεικνύει ότι ο υπολογιστής σας είναι "σε κίνδυνο".

Τι πρέπει να κάνω αν το Microsoft Security Essentials εντοπίσει κακόβουλο λογισμικό στον υπολογιστή μου

Αν το Microsoft Security Essentials εντοπίσει κακόβουλο λογισμικό ή δυνητικά ανεπιθύμητο λογισμικό στον υπολογιστή σας (είτε κατά την εποπτεία του υπολογιστή σας με χρήση της προστασίας σε πραγματικό χρόνο είτε μετά την εκτέλεση μιας σάρωσης), σας ειδοποιεί σχετικά με το στοιχείο που εντοπίστηκε, εμφανίζοντας ένα μήνυμα στην περιοχή ειδοποιήσεων, στα δεξιά της γραμμής εργασιών.

Η ειδοποίηση περιλαμβάνει το κουμπί Εκκαθάριση υπολογιστή και τη σύνδεση Εμφάνιση λεπτομερειών που σας επιτρέπει να προβάλετε πρόσθετες πληροφορίες σχετικά με το στοιχείο που εντοπίστηκε. Κάντε κλικ στη σύνδεση Εμφάνιση λεπτομερειών, για να ανοίξετε το παράθυρο Λεπτομέρειες πιθανής απειλής, ώστε να δείτε πρόσθετες πληροφορίες σχετικά με το στοιχείο που εντοπίστηκε. Τώρα, μπορείτε να επιλέξετε ποια ενέργεια θα εφαρμόσετε στο στοιχείο ή να κάνετε κλικ στην επιλογή Εκκαθάριση υπολογιστή. Αν χρειάζεστε βοήθεια για να προσδιορίσετε ποια ενέργεια να εφαρμόσετε στο στοιχείο που εντοπίστηκε, χρησιμοποιήστε το επίπεδο ειδοποίησης που αντιστοίχισε στο στοιχείο το Microsoft Security Essentials ως οδηγό (για περισσότερες πληροφορίες, ανατρέξτε στο θέμα Κατανόηση επιπέδων ειδοποιήσεων στο Microsoft Security Essentials).

Τα επίπεδα ειδοποιήσεων σάς βοηθούν να επιλέξετε πώς να αντιδράσετε σε ιούς, λογισμικό κατασκοπίας και άλλο δυνητικά ανεπιθύμητο λογισμικό. Παρόλο που το Microsoft Security Essentials θα συστήσει να καταργήσετε όλους τους ιούς και το λογισμικό κατασκοπίας, το λογισμικό που επισημαίνεται δεν είναι πάντοτε κακόβουλο ή ανεπιθύμητο. Οι ακόλουθες πληροφορίες μπορούν να σας βοηθήσουν να αποφασίσετε τι να κάνετε, αν το Microsoft Security Essentials εντοπίσει δυνητικά ανεπιθύμητο λογισμικό στον υπολογιστή σας.

Ανάλογα με το επίπεδο ειδοποίησης, μπορείτε να επιλέξετε την εφαρμογή μίας από τις ακόλουθες ενέργειες στο στοιχείο που εντοπίστηκε:

  • Κατάργηση: Αυτή η ενέργεια διαγράφει οριστικά το λογισμικό από τον υπολογιστή σας.
  • Καραντίνα: Αυτή η ενέργεια τοποθετεί το λογισμικό σε καραντίνα, ώστε να μην είναι δυνατή η εκτέλεσή του. Όταν το Microsoft Security Essentials τοποθετεί λογισμικό σε καραντίνα, το μετακινεί σε μια άλλη θέση του υπολογιστή σας και, στη συνέχεια, αποτρέπει την εκτέλεση του λογισμικού, μέχρι να επιλέξετε την επαναφορά ή την κατάργησή του.
  • Αποδοχή: Αυτή η ενέργεια προσθέτει το λογισμικό στην επιτρεπόμενη λίστα του Microsoft Security Essentials και του επιτρέπει να εκτελείται στον υπολογιστή σας. Το Microsoft Security Essentials θα σταματήσει να σας ειδοποιεί για τους κινδύνους που ενδέχεται να ενέχει το λογισμικό για την προστασία των προσωπικών σας δεδομένων ή για τον υπολογιστή σας.

Προσοχή:

Αν επιλέξετε Αποδοχή για ένα στοιχείο, όπως για κάποιο λογισμικό, το Microsoft Security Essentials θα σταματήσει να σας ειδοποιεί για τους κινδύνους που ενδέχεται να ενέχει το λογισμικό για την προστασία των προσωπικών σας δεδομένων ή για τον υπολογιστή σας. Επομένως, να προσθέτετε λογισμικό στην επιτρεπόμενη λίστα, μόνο αν εμπιστεύεστε αυτό και τον εκδότη του.

Last update on August 11, 8:33 pm by Andreas Chrysopoulos.
Γίνετε ο πρώτος που σας αρέσει αυτό