Hellas Cosmos
#0

Mεγάλη είναι η συζήτηση που έχει γίνει µετά την πρώτη κυκλοφορία των Windows 10 για το ζήτηµα της "κατασκοπείας" που φέρεται να έκανε η Microsoft στις καθηµερινές συνήθειες των χρηστών της. Πολλά είχαν γραφτεί και ακόµα περισσότερες φήµες είχαν κυκλοφορήσει, αλλά κανείς δεν µπόρεσε να φέρει στο προσκήνιο ατράνταχτες αποδείξεις ότι τα Windows κατασκοπεύουν τους χρήστες τους. Το σίγουρο είναι ότι το νέο λειτουργικό σύστηµα της Microsoft απαιτεί την online σύνδεση για να εκτελεί αρκετές λειτουργίες, όπως είναι για παράδειγµα η ενηµέρωση για τον καιρό, σύµφωνα µε τη γεωγραφική θέση του χρήστη.

Σε κάθε περίπτωση όµως, καθώς αρκετός ήταν ο θόρυβος που προκλήθηκε, είναι καλό να έχετε υπόψη σας ορισµένους από τους τρόπους µε τους οποίους µπορείτε να µείνετε προστατευµένοι από ποικίλες προσπάθειες κατασκοπείας των συνηθειών σας. Στο σηµείο αυτό, πρέπει να τονιστεί ότι πολλές λύσεις προστασίας στερούν από τα Windows 10 τη δυνατότητα της online αποστολής και λήψης πληροφοριών, µε αποτέλεσµα κάποιες εφαρµογές να µη λειτουργούν σωστά, στοιχείο που είναι καλό να γνωρίζετε σε περίπτωση που θέλετε να έχετε τον απόλυτο έλεγχο όλων των επιµέρους διεργασιών του λειτουργικού σας συστήµατος. Ένα άλλο στοιχείο που πρέπει να γνωρίζετε είναι ότι πολλές από τις λύσεις µε τίτλο Windows 10 Privacy Tools δεν είναι αποδοτικές και σίγουρα όχι ασφαλείς, καθώς εγκαθιστούν πολλά ανεπιθύµητα πακέτα στον υπολογιστή σας. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να περιοριστείτε σε όσα προγράµµατα σας προτείνουµε εδώ, για να είστε σίγουροι ότι δεν θα αντιµετωπίσετε κανένα πρόβληµα.

SpyBot Anti-Beacon

To πρόγραµµα αυτό υπάρχει από το 2000, οπότε δεν µπορεί να αµφισβητηθεί η αξιοπιστία του. Έχει συνοδεύσει αρκετές εκδόσεις Windows έκτοτε και τώρα έρχεται η σειρά των Windows 10, µε τις ίδιες αξιώσεις.

spybot.jpg

Το πλεονέκτηµά του είναι ότι αποτελεί µία λύση που δεν θέλει να παιδέψει τον χρήστη, καθώς αρκεί ένα µόνο κλικ προκειµένου το πρόγραµµα να εκτελέσει το σύνολο των εργασιών που αναλαµβάνει. Θα το βρείτε σε δύο διαφορετικές εκδοχές, µία κανονική εγκατάσταση για τον υπολογιστή σας και µία Portable Edition, που θα µπορεί να λειτουργήσει µέσα από το Portableapps.com για πρόσβαση σε αυτό από όπου κι αν βρίσκεστε.

Η εγκατάσταση του προγράµµατος δεν θα προβληµατίσει κανένα, ούτε φυσικά η λειτουργία του. Το µόνο που έχετε να κάνετε, αφού εγκαταστήσετε το λογισµικό στο σύστηµά σας, είναι να το αφήσετε να κάνει έλεγχο σε όλα τα αρχεία και µετά να πατήσετε το Immunize για να γίνει ο καθαρισµός από το spyware.

Υπηρεσίες... αντικατασκοπείας στα Windows 10
O&O ShutUp 10

Το όνοµά του δεν µπορεί να χαρακτηριστεί ως κάτι... ευγενικό, αλλά το πρόγραµµα πίσω από αυτό είναι αρκούντως αποτελεσµατικό. Με το O&O ShutUp 10 έχετε τον έλεγχο των πληροφοριών που µεταδίδει στο Διαδίκτυο ο υπολογιστής σας, καθώς σας εµφανίζει µία λίστα ρυθµίσεων που µπορείτε να κάνετε για όσα προγράµµατα και επιλογές χρησιµοποιούν το cloud για να αντλήσουν και να στείλουν πληροφορίες. Κάθε επιλογή έχει τον δικό της διακόπτη ενεργοποίησης και απενεργοποίησης, για να έχετε εσείς τον πλήρη έλεγχο ανά πάσα στιγµή. Το καλό µε το O&O ShutUp 10, πέρα από το γεγονός ότι είναι εντελώς δωρεάν, είναι ότι δεν απαιτεί εγκατάσταση και µπορείτε να το χρησιµοποιείτε απευθείας στον υπολογιστή σας.

Wireshark

spybot1.jpg

Για τους χρήστες που έχουν περισσότερες γνώσεις, σας να προτείνουµε το Wireshark.

spybot2.jpg

Το εργαλείο αυτό σας επιτρέπει να εξετάσετε σε σηµαντικά µεγαλύτερο βάθος τον υπολογιστή σας για την ύπαρξη spyware. Αποτελείται από ένα πλήθος επιµέρους εργαλείων που µπορούν να δώσουν έναν διόλου ευκαταφρόνητο πλούτο πληροφοριών για την online δραστηριότητα του υπολογιστή σας, στοιχείο που θα εκτιµήσουν δεόντως οι power users. Ένα από τα πλεονεκτήµατά του είναι το γεγονός ότι µπορεί να λειτουργήσει και σε υπολογιστές µε άλλα λειτουργικά συστήµατα πέρα από τα Windows 10.

spybot3.jpg

Last update on August 14, 6:40 pm by Andreas Chrysopoulos.
Γίνετε ο πρώτος που σας αρέσει αυτό