Hellas Cosmos
#0

Δεν υπάρχει τίποτα πιο μυστηριώδες σε έναν υπολογιστή με Windows από τη Registry, γι?αυτό και θα εξηγήσουμε ακριβώς τι είναι, πώς λειτουργεί, και αν θα πρέπει να την καθαρίζετε.
Στην πορεία θα καταρίψουμε και μερικούς μύθους για τη Registry.

Τι είναι η Registry;

H Registry των Windows είναι μια βάση δεδομένων που αποθηκεύει ρυθμίσεις για τα πάντα σε έναν υπολογιστή με Windows , από ρυθμίσεις εφαρμογών, κωδικούς πρόσβασης των χρηστών, πληροφορίες για τους drivers των συσκευών, ρυθμίσεις των Windows, και πολλά άλλα ακόμη.

Οι ρυθμίσεις των εφαρμογών συνήθως αποθηκεύονται σε αρχεία κειμένου, και κάθε εφαρμογή έχει το δικό της ξεχωριστό αρχείο. Η Registry των Windows λύvει αυτό το πρόβλημα, παρέχοντας ένα μέρος όπου αποθηκεύονται όλες οι ρυθμίσεις όλων των εφαρμογών.

H αποθήκευση όλων αυτών των ρυθμίσεων σε ένα ενιαίο χώρο με μορφή βάσης δεδομένων, σημαίνει ότι η πρόσβαση σε μεταβλητές της Registry είναι πολύ ταχύτερη από ό, τι να αναλύει ένα αρχείο κειμένου για κάθε εφαρμογή. Η Registry αποθηκεύεται στη μνήμη RAM κάθε φορά που ξεκινάει ο υπολογιστής μας, έτσι η πρόσβαση σε αυτή είναι σχεδόν άμεση.

Επεξεργασία της Registry

Υπάρχουν διάφορες μέθοδοι για την επεξεργασία της Registry, αλλά τις περισσότερες φορές χρησιμοποιούμε το βοηθητικό πρόγραμμα regedit.exe για να κάνουμε αλλαγές. Για να ξεκινήσουμε το regedit.exe, πληκτρολογούμε στο πεδίο αναζήτηση του μενού Έναρξη ?regedit.exe?. Μόλις ανοίξει το πρόγραμμα επεξεργασίας της Registry, θα παρουσιαστούν όλα τα κλειδιά της Registry στην αριστερή στήλη, και οι μεταβλητές στα δεξιά. Το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να κάνετε κατά την επεξεργασία της Registry, είναι να κρατήσετε ένα αντίγραφο ασφαλείας του κλειδιού, πριν κάνετε οποιεσδήποτε αλλαγές.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το regedit.exe για να συνδεθείτε με άλλον υπολογιστή και να επεξεργαστείτε τη Registry. Μπορείτε επίσης να επεξεργαστείτε τη Registry από τη γραμμή εντολών χρησιμοποιώντας την εντολή reg.exe, η οποία είναι εξαιρετικά χρήσιμη στην περίπτωση που ο υπολογιστής δεν ξεκινάει.

Τι είναι τα .reg αρχεία;

Σίγουρα θα έχετε βρει σε διάφορα sites αρχεία με κατάληξη .reg τα οποία παρέχονται για να προσθέσετε μια ρύθμιση στη registry γρηγορότερα. Αυτά τα αρχεία δεν είναι τίποτα περισσότερο από απλά αρχεία κειμένου που περιέχουν οδηγίες για το regedit.exe έτσι ώστε να προσθέσει, να αλλάξει ή να αφαιρέσει κλειδιά από τη Registry.

Εμείς προτείνουμε, όταν βρίσκετε τέτοια αρχεία, πριν τα εκτελέσετε να τα ανοίγετε με το notepad και να βλέπετε τα περιεχόμενά τους. Σε γενικές γραμμές όμως, είναι αφαλέστερο να χρησιμοποιείτε τέτοια αρχεία από το να προσπαθήσετε μόνοι σας να κάνετε τις αλλαγές, με την προϋπόθεση ότι εμπιστεύεστε τον δημιουργό των αρχείων.

Πώς αποθηκεύεται η Registry, και πώς παίρνουμε Back Up;

Υποθετικά η registry αποθηκεύει όλες τις πληροφορίες σε ένα αρχείο αλλά δεν είναι ακριβώς έτσι. Όλες οι πληροφορίες της Registry εκτός από την HKEY_CURRENT_USER αποθηκεύονται στον φάκελο % SystemRoot% \ System32 \ Config, και όλες οι υπόλοιπες είναι αποθηκευμένες στον φάκελο % SystemRoot% \ Profiles \ Username.

Ο καλύτερος τρόπος για τη δημιουργία backup της registry είναι η δημιουργία ενός σημείου επαναφοράς συστήματος, αλλά υπάρχουν και πολλές δημοφιλείς εφαρμογές δημιουργίας backup οι οποίες μας καλύπτουν.

Αν το μόνο που χρειαζόμαστε είναι να κάνουμε backup ένα τμήμα της Registry, τότε ανοίγουμε το regedit.exe, βρίσκουμε το κλειδί που θέλουμε να κάνουμε backup, κάνουμε δεξί κλικ και πατάμε ?Εξαγωγή?, έτσι θα αποθηκεύσουμε το κλειδί σε μορφή κειμένου. Αυτή η λειτουργία είναι πολύ χρήσιμη για να κρατήσουμε backup του HKEY_CURRENT_USER για την περίπτωση που χρειαστεί να επαναφέρουμε τις ρυθμίσεις μας μετά από hacking της Registry. Για τον μέσο χρήστη, η Επαναφορά Συστήματος σύμφωνα με την Microsoft είναι η καλύτερη λύση.

Πρέπει να καθαρίζουμε την Registry;

Το ίντερνετ είναι ασφυκτικά γεμάτο από διαφημίσεις με εφαρμογές για καθαρισμό της Registry, οι οποίες υποστηρίζουν ότι θα κάνουν τον υπολογιστή σας ταχύτερο. Ισχύει όμως αυτό;

Η αληθινή απάντηση, η οποία καταρρίπτει αυτό τον μύθο, είναι ότι οι περισσότερες από αυτές τις εφαρμογές δεν προσφέρουν τίποτα ουσιαστικό. . Εάν το σκεφτούμε για λίγο, θα συνειδητοποιήουμε ότι, η Registry περιέχει πολλές εκατοντάδες χιλιάδες κλειδιά (μπορεί και περισσότερα), και η αφαίρεση 50 ή ακόμη και 100 από αυτά τα κλειδιά δεν πρόκειται να αυξήσει τις επιδόσεις του συστήματός μας.

Ο εμπειρογνώμονας των Windows Ed Bott έχει μια ισχυρότερη επιχειρηματολογία σχετικά με το θέμα:

Μην τρέχετε εφαρμογές καθαρισμού της Registry. Δεν θα τις αποκαλέσω ?απάτη?, αλλά τι πιθανά οφέλη μπορεί να έχει η απόδοση του συστήματός σας από το "καθάρισμα" μερικών αχρείαστων καταχωρήσεων της Registry και την διαγραφή μερικών αδέσποτων DLL αρχείων;

Βάση των παραπάνω, υπάρχουν μερικές περιπτώσεις όπου ο καθαρισμός της Registry θα μπορούσε να αποφέρει ορισμένα οφέλη στις επιδόσεις, για παράδειγμα στην περίπτωση που έχετε εγκαταστήσει κάτι το οποίο επηρεάζει τα Windows με κάποιο τρόπο, δεν λειτουργεί σωστά, και επίσης η απεγκατάσταση δεν αφαιρεί τα απαραίτητα κλειδιά. Τα περισσότερα από αυτά τα προβλήματα μπορούν να προληφθούν, απλά πρέπει να είστε πιο προσεκτικοί για το τι θα εγκαταστήσετε στον υπολογιστή σας.

Τι γίνεται με την ανασυγκρότηση της Registry;

Ένας άλλος ισχυρισμός που συχνά διαβάζουμε για τη Registry είναι ότι θα πρέπει να κάνουμε ανασυγκρότηση τακτικά για να μην είναι ο υπολογιστής μας πολύ αργός. Η Microsoft παρέχει την εφαρμογή PageDefrag για τα Windows XP. Οι χρήστες των Windows 7 ή των Vista θα πρέπει να εγκαταστήσουν μια δωρεάν εφαρμογή όπως είναι η Auslogics Registry Defrag για ανασυγκρότηση της Registry.

Αυτό που οι περισσότεροι χρήστες ηλεκτρονικών υπολογιστών δεν συνειδητοποιούν, είναι ότι η Registry είναι φορτωμένη στη μνήμη RAM από τη στιγμή που ξεκινάει ο υπολογιστής, που σημαίνει ότι όλες οι αλλαγές στη Registry γίνoνται απ?ευθείας στη μνήμη, και στη συνέχεια αποθηκεύονται στον σκληρό δίσκο. Έτσι, ενώ θα προσπαθήσουμε για μια μικρή αύξηση των επιδόσεων του συστήματός μας, στην πραγματικότητα το σύστημά μας δεν πρόκειται ξαφνικά να γίνει απίστευτα γρήγορο, επειδή κάναμε ανασυγκρότηση της Registry.

Registry Hacks

Οι περισσότεροι θα αναρωτιέσται πως μπορούμε να κάνουμε αλλαγές στην Registry για κάποια συγκεκριμένη εφαρμογή. Πριν ξεκινήσετε θα πρέπει να κατεβάσετε και να εγκαταστήσετε την εφαρμογή Process Monitor.

Μόλις ανοίξει η εφαρμογή Process Monitor, θα πρέπει να προσθέσετε ένα φίλτρο για την εφαρμογή που θέλετε να παρακολουθείσετε. Μόλις προσθέσετε το φίλτρο και καθαρίσετε τα logs, μπορείτε να παρακολουθείτε ποια κλειδιά της Registry επηρεάζονται όταν αλλάζετε μια ρύθμιση στην εφαρμογή που παρακολουθείτε. Στη συνέχεια μπορείτε να σταματήσετε την καταγραφή των κλειδιών, και να εξετάσετε τι αλλαγές έχουν προκύψει σε αυτά.

Εάν εντοπίσετε το κλειδί που θέλετε να κάνετε αλλαγές, κρατήστε πρώα ένα αντίγραφο ασφαλείας του κλειδιού, και στη συνέχεια προβείτε σε αλλαγές στις τιμές, για να δείτε τι θα συμβεί.

Topics: registry
Γίνετε ο πρώτος που σας αρέσει αυτό