Andreas Chrysopoulos
από on 30 Δεκέμβριος, 2017
142 views

Γεωθερμική ενέργεια ονομάζεται η θερμική ενέργεια που προέρχεται από το εσωτερικό της Γης. 
Η ενέργεια αυτή σχετίζεται με την ηφαιστειότητα και τις ειδικότερες γεωλογικές και γεωτεκτονικές συνθήκες της κάθε περιοχής. 
Η γεωθερμική ενέργεια είναι μια ήπια και σχετικά ανανεώσιμη ενεργειακή πηγή, η οποία, με τα σημερινά τεχνολογικά δεδομένα, μπορεί να καλύψει σημαντικές ενεργειακές ανάγκες.

Στη χώρα μας υπάρχει ένα πλήθος θερμών ιαματικών πηγών, τις οποίες συναντά κανείς από τη Θράκη ως την Πελοπόννησο και αυτό φανερώνει την ύπαρξη γεωθερμικών ρευστών στο Ελληνικό υπέδαφος.

Τρόπος Μεταφοράς της Θερμότητας 

Με δεδομένο ότι τα στρώματα της Γης είναι τόσο θερμότερα όσο πιο κοντά βρίσκονται στον πυρήνα της, η ροή της θερμότητας γίνεται προς το εξωτερικό της. 
Ο ρυθμός αύξησης της θερμοκρασίας της γης με την απόσταση από την επιφάνειά της ονομάζεται "γεωθερμική βαθμίδα" και στο στρώμα της Λιθόσφαιρας, έχει κανονική τιμή περίπου περίπου 30 βαθμούς Κελσίου ανά χιλιόμετρο .
Το φαινόμενο κατά το οποίο σε μια περιοχή η θερμοκρασία αυτή αυξάνει με ταχύτερο ρυθμό ονομάζεται γεωθερμική ανωμαλία. Αυτό είναι γνώρισμα περιοχής όπου συντρέχουν ειδικές γεωλογικές συνθήκες και όπου είναι πιθανό να υπάρχει εκμεταλλεύσιμη γεωθερμική ενέργεια.
Για να υφίσταται διαθέσιμο θερμό νερό ή ατμός σε μια περιοχή, πρέπει να υπάρχει κάποιος ταμιευτήρας αποθήκευσής του. 
Ο ταμιευτήρας σχηματίζεται όταν ένας αδιαπέραστος από το νερό ορίζοντας βρίσκεται κάτω από έναν περατό. 
Η γεωμορφολογία της περιοχής πρέπει να είναι κατάλληλη ώστε το βρόχινο νερό μπορεί να διεισδύσει σε αυτούς τους βαθύτερους ορίζοντες, οι οποίοι, με τη σειρά τους, πρέπει να βρίσκονται κοντά σε ένα θερμικό κέντρο.
Στην περίπτωση αυτή, το νερό του ταμιευτήρα θερμαίνεται και ανεβαίνει προς την επιφάνεια ενώ το ψυχρότερο νερό κατεβαίνει βαθύτερα όπου στη συνέχεια θερμαίνεται.
Αν η θερμοκρασία των ρευστών είναι μεγαλύτερη των 25 βαθμών Κελσίου, τότε αυτά, σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, ονομάζονται γεωθερμικά ρευστά. 
Επιπροσθέτως, η γεωθερμική ενέργεια χαρακτηρίζεται ως

Υψηλής ενθαλπίας, όταν η θερμοκρασία του γεωθερμικού ρευστού είναι από 150 C και πάνω
Μέσης ενθαλπίας, όταν η θερμοκρασία αυτή κυμαίνεται μεταξύ 100 και 150 C
Χαμηλής ενθαλπίας, όταν η θερμοκρασία των ρευστών κυμαίνεται μεταξύ 25 και 100 C.

Τεχνολογία απόληψης της γεωθερμικής ενέργειας

Τα γεωθερμικά ρευστά εμφανίζονται κάποιες φορές επιφανειακά, με τη μορφή θερμού νερού ή ατμού, ενώ άλλες φορές πρέπει να γίνεται γεώτρηση. 
Η γεώτρηση γίνεται με ειδικά μηχανήματα τα γεωτρύπανα, και μπορεί να έχει βάθος από λίγες δεκάδες μέτρα μέχρι μερικά χιλιόμετρα. 
Το κόστος της γεώτρησης αυξάνει δυσανάλογα με την αύξηση του βάθους.

 

Γεωθερμικό σύστημα θέρμανσης οικίας

Η απόληψη του γεωθερμικού ρευστού πρέπει να γίνεται με ρυθμό τέτοιο ώστε η φυσική ανανέωση του ταμιευτήρα να μπορεί να καλύπτει τις ποσότητες που αντλούνται. 
Η διείσδυση νερού προερχόμενου από τη βροχή ή από άλλους υδάτινους πόρους, όπως ένα ποτάμι ή μια λίμνη, συντελεί στη συντήρηση του παραπάνω αποθέματος. 
Εάν όμως ο ρυθμός άντλησης του γεωθερμικού ρευστού είναι μεγάλος, είναι ενδεχόμενο το νερό που διεισδύει να μην επαρκεί για την κάλυψη των αντλούμενων ποσοτήτων.
Για το λόγο αυτό, είναι πολύ συνηθισμένη πρακτική ή διάνοιξη και δεύτερης γεώτρησης, από την οποία δε γίνεται άντληση, αλλά επανέγχυση του ρευστού που απολήφθηκε. 
Με αυτή την τεχνική , ενισχύεται η μακροβιότητα του ταμιευτήρα κατά δύο τρόπους αφ΄ενός η ποσότητα του αποθηκευμένου νερού διατηρείται ή και αυξάνεται χωρίς να εξαρτάται από τη φυσική του διείσδυση , μειώνοντας ταυτόχρονα τον κίνδυνο εξάντλησής του, αφ΄ ετέρου ή θερμοκρασία του γεωθερμικού ρευστού που επανεγχύεται είναι αυξημένη σε σχέση με αυτήν του νερού του περιβάλλοντος.
Έτσι είναι ευκολότερη και γρηγορότερη η θέρμανσή του από τη θερμότητα του υπεδάφους.
Η χρήση της Γεωθερμίας μπορεί να αποβεί πολύ προσοδοφόρα στο επίπεδο του χρήστη, λόγω της χαμηλού κόστους ενέργειας που προσφέρει. 
Παράλληλα, σε επίπεδο εθνικής οικονομίας, επιτυγχάνεται εξοικονόμηση συναλλάγματος, μέσω της μείωσης των εισαγωγών πετρελαίου, καθώς και εξοικονόμηση φυσικών πόρων, κυρίως με την ελάττωση της κατανάλωσης των εγχώριων αποθεμάτων λιγνίτη. 
Από την άλλη μεριά σε μια εποχή που τα περιβαλλοντικά προβλήματα καθημερινώς οξύνονται, οι πηγές ενέργειας που δεν ρυπαίνουν το περιβάλλον, όπως είναι η Γεωθερμία, συμβάλλουν σε μια καθαρότερη και υγιεινότερη ατμόσφαιρα, στην άμβλυνση του φαινομένου του θερμοκηπίου, καθώς και στον περιορισμό της όξινης βροχής.

Καταχωρήθηκε στο: Περιβάλλον